Otizm Aile Destek ve Gebe Eğitim Destek Merkezi

Otizm  Aile Destek Merkezi ile Gebe Eğitim Merkezi Aydın'da açıldı.

27 Haziran 2014 tarihinde Otizm ve Aile Destek Merkezi ile Gebe Eğitim ve Destek Merkezi  Aydın Valisi Sayın Erol AYYILDIZ ve Aydın Milletvekili Sayın Semiha ÖYÜŞ'ün katıldığı bir törenle açıldı. Törene ayrıca Vali Yardımcısı A.Faruk GÜNGÖR, Efeler Kaymakamı İzzettin SEVGİLİ,  ADÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa OĞURLU, AK Parti İl Başkanı Sadık ATAY, ADÜ öğretim üyeleri, İl Müdürleri, Hastane Başhekimleri, yöneticiler, sağlık personeli ile vatandaşlar katıldı.
            Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, Otizm Aile Destek Merkezi'nin Türkiye'de bir ilk ve Aydın'ın pilot il olduğunu, yapacakları çalışmaların Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yakından izlendiğini, gelecekte ülkemize, belki de dünyaya ışık tutacağını,Gebe Eğitim Destek Merkezi'nin de Türkiye'de eşine az rastlandığını, Aydın için, artı bir değer taşıdığını belirtti.

Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Otizms pektrum bozukluğu, özel eğitim alanında gelişimsel yetersizlik kategorisi içinde tıp alanında ise nörolojik bozukluk kategorisi içinde sınıflandırılmaktadır.
            Otizm spektrum bozukluğu en yaygın gelişimsel yetersizlik türüdür. Dünya Sağlık Örgütü sağlığı tanımlarken sağlığın bedenen ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik hali olduğunu tanımlar.Otizm tanısı alan çocuklar her 3 alanda değişik derecelerde sorun yaşarlar. Bunlar; sosyal etkileşimde bozulma, dil gelişiminde önemli gecikme ve sapma, tekrarlayıcı davranışlar ve sınırlı ilgi alanıdır. Göz kontağı kurma ve taklit etme normalde bebeklik döneminin ilk 2 yılında gelişir. Ancak otizmi olan çocuklarda her iki alanda da sorunlar yaşanır. Otizm genelde yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar ve yaşam boyu sürer.
            Otizm ve Aile Destek Merkezimizde erken tanı koyarak  erken tedaviye başlanması, bireyin olumlu yönde gelişmesinin sağlanması ve topluma kazandırılması hedeflenmiştir.
             Gebe Eğitim Destek Merkezinde ise aile hekimi veya Toplum Sağlığı Merkezi tarafından tespit edilip yönlendirilen riskli her gebeye, gebelik haftasına göre randevu vererek iki oturumda bilgilendirme, danışmanlık, diyetisyen eşliğinde beslenme ve psikolojik destek verilecektir.
            Birinci oturumda üreme organları, gebeliğin oluşumu, gebelikte aşılar, rutin yapılması gereken tetkikler, gebelikte ağrı kontrolü açısından önemli olan nefes egzersizleri, gebelikte tehlike işaretleri hakkında; ikinci oturumda ise, doğum eyleminin belirtileri, doğum ağrıları ile baş etme yöntemleri, hastane işlemleri, lohusalık, yenidoğan bebeğin bakımı, bebek beslenmesi, doğum sonrası korunma yöntemleri hakkında eğitim verilecektir.
            Bu eğitim sınıflarına katılmak isteyen gebelerimiz bağlı oldukları aile hekimliklerine yada Toplum Sağlığı Merkezlerine ulaşarak konu hakkında bilgi alıp, kayıt yaptırabilirler.

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol OKUR "Gebe Eğitim ve Destek Merkezi, Otizm ve Aile Destek Merkezi ile gebeliklerin başlangıcından bebeklerini sağlıklı olarak kucaklarına alacakları ana kadar anne adayları ve annelerimizi,otizm tanısı şüphesi olan veya tanı alan tüm çocuklarımızı ve ailelerini merkezimize bekliyoruz. Gebe, bebek ve çocuklarımız ile birlikte daha sağlıklı ve mutlu bir nesil için el ele verdik" dedi.

Otizm  Aile Destek Merkezi ile Gebe Eğitim Merkezi  ile ilgili resimlere ulaşmak için tıklayınız.

Personel Bilgisi

Adres :